Vol au vent

volauvent

Ingrediënten (4 personen)

Gehaktballetjes

Zie recept ‘gehaktballetjes‘ en halveer de ingrediënten

Kipstukjes

320 gram vegan kipstukjes

Saus

  • 70 gram sojaboter – bakken en braden
  • 70 gram bloem
  • 1 liter groentebouillon (zie pagina 7)
  • 250 ml sojamelk
  • 250 ml sojaroom
  • 500 gram champignons – in schijfjes
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zeezout
  • flinke bos peterselie

Gehaktballetjes

Volg de bereiding de gehaktballetjes en rol er kleine balletjes van (± 1 cm doorsnede). Te veel werk? dan kan je ook kiezen om stukjes tofu bijvoorbeeld toe te voegen.

Kipstukjes

Marineer de kipstukjes met kippekruiden (gedroogde koriander, kerrie, zout) en wat olijfolie.

Bereiding saus

Smelt de sojaboter op een matig vuur en voeg de bloem toe.

Roer met de garde tot een stevige roux en laat deze een paar minuten bakken om de bloemsmaak te verwijderen.

Voeg de groentebouillon toe en roer tot een gladde massa. Laat even indikken.

Doe er vervolgens de sojamelk en sojaroom bij. Roer opnieuw glad. Kruid de saus met peper en zout en houd ze op temperatuur.

Afwerken

Verhit voldoende olijfolie in een pan en bak de balletjes kort aan op een hoog vuur tot ze licht bruin kleuren. Doe hetzelfde met de kipstukjes.

Reinig de champignons en snij ze in schijfjes. Meng de balletjes, kipstukjes en champignons onder de saus en voeg het citroensap toe.

Warm de saus nog even flink door en kruid af naar smaak met peper en zout. Roer er vlak voor het serveren de peterselie doorheen.

Opgelet

Bladerdeeggebakjes zijn meestal niet vegan. Je vind wel bladerdeeg dat plantaardig is (checken zonder D3) en daar kan je zelf een gebakje van maken. Of je kan dit natuurlijk ook gewoon weglaten :-)