Vogelnestjes

Dit recept is goed voor ongeveer 6 vogelnestjes.

vogelnestjes

Ingrediënten seitan gehaktballen

  • 300 gram seitangehakt
  • 2 sjalotjes
  • 2 wortels
  • 1 stengel preiwit
  • 1 teentje look
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 el groentebouillon
  • 50 gram amandelpoeder
  • peper en zeezout

Ingrediënten tofu vulling

  • 200 gram tofu (de gewone, niet de zijden tofu)
  • 4 lente-uitjes
  • 2 el kurkuma
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje look
  • peper en kala namak

Afwerking

  • 100 gram paneermeel
  • 6 el bloem
  • 6 el sojamelk of water

Seitan gehaktballen

Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Schil en rasp de wortel. Was de prei, halveer in de lengte en snij in kleine stukjes.

Verhit wat olie in een pot en fruit de sjalotjes glazig. Voeg de knoflook, wortel- en preistukjes toe en laat 5 minuten stoven op matig vuur.

Voeg het seitangehakt toe en laat nu 3 minuten stoven. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Meng de tomatenpuree en groentebouillon onder het gehakt en laat nog 1 minuutje verder bakken.

Strooi de bloem over het gehakt. Meng opnieuw en laat wederom 1 minuut bakken.

Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Meng het amandelpoeder door het gehakt en kruid af naar smaak met peper en zeezout. υ

Tofu vulling

Dep de tofu goed droog. Dat gaat makkelijk door de tofu tussen 2 met keukenpapier bedekte borden te leggen en er een zwaar voorwerp – bijvoorbeeld een kookpot met water – bovenop te plaatsen.

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Snij de lente-uitjes in kleine ringetjes en de (droge) tofu in kleine blokjes.

Verhit wat olie in een steelpan en fruit de sjalot en de lente-uitjes gedurende 1 minuut. Voeg de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken.

Doe de tofublokjes erbij en kruid met kurkuma en kerrie. Meng goed door elkaar tot alle blokjes met de kruiden bedekt zijn. Draai het vuur laag en bak de tofu gedurende 5 minuten. Roer regelmatig.

Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.

Mix de tofu in de blender of met de staafmixer en kruid af naar smaak met peper en kala namak. Mix nog een laatste keer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Afwerking vogelnestjes

Maak 4 gehaktballen ter grootte van een tennisbal (of ietsje kleiner misschien). Duw ze vervolgens met je handen plat.

Doe hetzelfde met de tofu maar dan ter grootte van een ping-pongbal.

vogelnestjes-vullen

Leg de tofu bal in het midden van de gehaktschijf en plooi het gehakt voorzichtig rond de tofu. Doe dit ook bij de overige drie. Rol de ballen tot slot nog eens tussen je handen om ze mooi glad te krijgen.

Verhit de friteuse tot 175 graden.

Rol de vogelnestjes nog eens lichtjes door de bloem en maak een papje van de resterende bloem en de sojamelk (of water). Haal de vogelnestjes kort door het papje en omhul ze met paneermeel.

vogelnestjes-open

Bak de vogelnestjes in de friteuse gedurende ± 6-8 minuten (afhankelijk van de grootte).

Tip

  • Serveer met tomatensaus en aardappelen naar keuze (puree, frieten, in de schil,…)