Pasta met boerenkool en vegan kaassaus met cashews

Ingrediënten

  • 500 g pasta naar keuze (bv. Penne, zeker bij tagliatteli kan je best de ingrediënten checken aangezien daar vaak eieren inzitten)
  • 250 g champignons
  • 5 stengels selder
  • 200 g boerenkool
  • 150 ml groentebouillon
  • 1 ui

Voor de vegan kaassaus op basis van cashewnoten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 120 gram cashewnoten (gedurende een nacht geweekt in een ruime hoeveelheid water)
  • 200 ml water
  • 10 ml citroensap
  • 3/4 el tahin
  • 3/4 el mosterd
  • 2 el gistvlokken
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Pasta met boerenkool, selder champignons en saus op basis van cashewnoten

Bereiding kaassaus

  • Fruit in een pannetje de ui en de knoflook.
  • Giet de cashewnoten af en spoel ze even.
  • Doe de cashewnoten samen met het water in een blender.
  • Als alle noten fijngemalen zijn en je een vloeistof krijgt, voeg je alle overige ingrediënten toe; ook de ui en knoflook.
  • Blend nog een paar minuten zodat je een gladde massa krijgt. Proef en kruid eventueel nog bij naar smaak

Tip: Heb je liever een dikkere saus, neem dan minder water. Begin bijvoorbeeld met 100 ml water en voeg extra water toe tot je de gewenste dikte hebt.

Bereiding pasta

  • Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui en knoflook. Snij de champignons in schijfjes en de selder in kleine stukjes.
  • Scheur de bladeren van de boerenkool los van de stronk en snij de nerven weg. Hak vervolgens in grove stukken. Breng een pot licht gezouten water aan de kook, voeg de boerenkool toe en draai het vuur lager. Kook de boerenkool gedurende ± 10 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg de selder toe en laat al roerend 2 minuten meebakken. Voeg de champignons toe en bak ze licht bruin. Doe de gekookte boerenkool erbij en blus met de groentebouillon. Dek de pan af en laat zachtjes sudderen tot de groenten beetgaar zijn.
  • Roer de “kaassaus” door de groenten en verwarm tot de gewenste temperatuur. Roer tot slot de pasta door de saus en serveer meteen.

Varianten

  • Niet het seizoen van de boerenkool of geen liefhebben van champignons? Dit recept kan perfect met andere groenten gemaakt worden.
  • Maak eens een variant op de saus: laat tahin, mosterd en gistvlokken weg en voeg extra ingrediënten toe zoals (marokaanse, indische, curry,…) kruiden, artisjok, zongedroogde tomaat, pompoen,…