Balletjes in tomatensaus

balletjes-tomatensaus

Ingrediënten (4 personen)

Gehaktballetjes

  • 300 gram seitangehakt
  • 2 sjalotjes
  • 2 wortels
  • 1 stengel preiwit
  • 1 teentje look
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 el groentebouillon
  • 50 gram paneermeel
  • olijfolie
  • peper en zeezout

Tomatensaus

  • 2 uien
  • een scheutje olijfolie
  • 800 gram verse tomaten
  • 80 gram tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 1 stukje rode chilipeper
  • enkele takjes basilicum
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes oregano
  • 1 el balsamicoazijn
  • peper en zeezout

Bereiding gehaktballetjes

Pel en snipper de sjalotjes en de look. Schil de wortels en rasp ze fijn. Was het preiloof en halveer het over de lengte. Snij het vervolgens
in kleine stukjes.

Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotjes glazig.

Voeg de look, wortel -en preistukjes toe en laat zo’n 4 minuten stoven op een matig vuur.

Voeg het seitangehakt toe en laat alles nog eens 3 minuten stoven. Meng de tomatenpuree en de groentebouillon onder het gehakt. Roer alles goed om en laat het geheel – nog steeds roerend – 1 minuutje verder bakken.

Strooi de bloem over het gehakt en meng goed. Laat nogmaals 1 minuut bakken onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Meng tenslotte het paneermeel onder het gehakt en kruid af naar smaak met peper en zout. Vorm balletjes van ± 3 cm en bak ze met een beetje olie in de pan goudbruin. υ

Bereiding tomatensaus

Pel en snipper de uien. Snij de uiteinden en de steeltjes van de tomaten en dompel ze 2 minuten in kokend water. De schil kan je er dan zo aftrekken.

Snij de tomaten doormidden en vervolgens in partjes. Verwijder de pitten en het waterig vruchtvlees met een mes. Snij de tomaten tenslotte in grove stukken.

Snij de chilipeper doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijstjes.

Verhit de olie in een pot en fruit de ui. Voeg daarna de tomaten en alle andere ingrediënten toe en meng alles flink door elkaar.

Zet het vuur laag en laat de saus gedurende 1 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.

Zeef de saus met een roerzeef en laat opnieuw opwarmen. Kruid af naar smaak met peper en zout.

Tip

Laat de gebakken balletjes nog even mee opwarmen in de saus alvorens te serveren.
Je kan er brood, aardappelpuree en eender welke groente bij serveren.