Werken met een tajine

Wij werken heel graag met een tajine. Deze heeft vele voordelen. De gerechten zijn bijvoorbeeld snel klaar omdat alles samen in een pot kan (ook weinig afwas) en de warmte goed behouden blijft. Het garen gaat rustig en gelijkmatig voor alle ingrediënten waardoor de smaken veel beter blenden.

Je kan heel veel variaties maken. Alle groenten kunnen er in, je kan restje groenten zo verwerken. Maar ook: kikkererwten, linzen, stukjes seitan, noten, stukjes dadel (voor een zoetere smaak), allerlei kruiden,…

Nog een voordeel is dat het gerecht in een tajine lang warm blijft. Bij een andere pot kan het zijn dat je halverwege het eten al koud eten hebt. Dit is met een tajine niet het geval. Je kan kiezen voor kleine tajines en voor ieder van het gezin 1 tajine nemen. Dan kan je er rechtstreeks uit eten. Maar je kan ook een grotere nemen en dan schept ieder een portie op zijn of haar eigen bord.

Voor gebruik

Voor dat je een tajine de eerste keer gebruikt, moet je deze een nacht of 24u onder water dompelen. Dus zowel de pot als het deksel. Doe je dit niet, dan kan je tajine gaan barsten. Zo hebben wij onze eerste pot stuk gedaan omdat we dat niet wisten. Hierna smeer je hem aan de binnenkomt in met olie.

Best zet je de tajine voor je een gerecht gaat maken eerst met water op het vuur en laat je het een half uurtje pruttelen. Nu kan je starten met je gerechten :-) Dit is alleen maar de eerste keer voor gebruikt. Nadien kan je het gewoon uit je kast halen en beginnen koken. Gebruik je de tajine heel weinig, dan kan je hem beste nog eens een uurtje onder water dompelen.

Na gebruik laat je de tajine afkoelen alvorens hem af te spoelen of af te wassen. Als die heet is en je doet het dan in koud water, kunnen er ook barsten in komen.

Laat dit je echter niet afschrikken om met de tajine aan de slag te gaan.

Het koken met de tajine

Doe eerst olie in de pot en laat dit warm worden. Begin dan met het stoven van ui en look. Werk je met vleesvervangers, bijv. stukjes seitan, dan bak je deze vervolgens. Voeg dan de groenten toe. Groenten die een langere gaartijd nodig hebben voeg je eerst toe. Stoof de groenten en ze ze dan net onder water. Voeg ook je kruiden, nootjes,… toe. Als alles in de pot zit, zet je het deksel er op en laat je het gerecht rustig garen.

Geef een reactie